Yunanistan aynı bölgede cehennemi yaşamış! Ege’deki büyük kaçışın sebebi bu mu?

Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınasında en büyüğü 5.1 olan yüzlerce deprem meydana geldi.

Santorini Adası’nda yaşayanlar, adayı terk etmeye başlarken akıllara Santorini’nin 1956 yılında yaşadığı büyük Amargos depremi geldi.

AKILLARA AMARGOS DEPREMİ GELDİ

Yunanistan’ın en büyük depremi, 1956 yılında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem olarak kayda geçmişti.

Merkez üssü Amorgos Adası olan deprem, en büyük yıkımı ise Santorini Adası’nda yaptı. 53 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Binaların yüzde 35’i çöktü, yüzde 45’inde ise hasar meydana geldi. Santorini Adası’ndan Atena’ya büyük bir göç dalgası yaşandı.

Tsunami dalgaları, Akdeniz Havzası’nda rapor edilen en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti.

10, 20 ve 30 metrelik dev dalgalar, hasar alan binaların da yıkılmasına yol açtı. Toplamda 520 ev yıkıldı, 1482 ev ağır, 1750 ev hafif hasar gördü.

Yunanistan’ın en büyük depremlerinden olan Amargos depremi, Türkiye kıyılarında da hissedildi.

Yunanistan Adaları’na yakın olan İzmir, Çeşme ve Bodrum gibi kıyılarımızda depremin etkisi hissedildi. Kıyı bölgelerde su seviyesinin yükseldiği görüldü. Ancak o dönemki teknolojinin sınırlı olması sebebiyle tsunaminin etkileri tam olarak kayıt altına alınamadı.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı, şu anki depremlerin volkanik kaynaklı olmadığını belirtiyor.

AFAD ise 2011 ve 2012 yıllarda da aynı bölgede benzer bir sismik aktivite yoğunluğu yaşandığını aktardı. AFAD, ’14 ay boyunca süren bu aktivite herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmamıştır’ açıklamasında bulundu.

KANDİLLİ’NİN RAPORUNDA İŞARET EDİLDİ

Kandilli Rasathanesi, bölgedeki deprem dalgasına ilişkin hazırladığı raporda, “Magma odalarının hareketliliği ve hidrotermal aktivitenin sismik olayları tetikleyebileceği belirtilmiştir. Kolumbo’daki gaz çıkışları ve deniz tabanı deformasyonları, büyük bir jeotermal sistemin varlığını göstermektedir. 1956 Amorgos Depremi (M7.7), bölgedeki en büyük depremlerden biri olup tsunami oluşturmuştur. Santorini-Amorgos fay sisteminin, aktif magmatik süreçlerle ilişkili olduğu belirlenmiştir (Dimitriadis vd., 2009).” ifadelerine yer verdi.

TSUNAMİ UYARISI

Raporda ayrıca şu ifadelerle tsunamiye dikkat çekildi:

Tarihsel kayıtlar ve modern gözlemler, Santorini ve çevresindeki diğer aktif fay hatlarının ve/veya bölgede tetiklenebilecek bir heyelanın ile tsunami yaratma potansiyelini barındırdığını göstermektedir. Bölgedeki deprem aktivitesi ve deniz seviyesi değişiklikleri sürekli olarak izlenmektedir. Bölgede meydana gelebilecek deprem, heyelan vb. kaynaklarla tetiklenebilecek tsunamiye karşı gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaştı: B-2’ler İsrail yolcusu mu?

ABD’deki Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti milletvekilleri, İran’daki 3 büyük nükleer tesisi vuran B-2 bombardıman uçaklarının ve sığınak delici bombaların İsrail’e verilmesi için yasa tasarısı önerdi.

İsrail’in ablukası tedavilerinin yarım kalmasına yol açmıştı: Gazzeli hastalar Türkiye’ye getirildi

Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle tedavilerine devam edilemeyen 4 hasta ve beraberindeki 7 refakatçi uçakla Türkiye’ye getirildi. Hastalar Türkiye’de tedavi edilecek.

Son dakika… Bursa’da deprem meydana geldi: İstanbul da hissetti…

AFAD verilerine göre Bursa’da 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul dahil çevre illerden de hissedildi

Bodrum’da makilik yangını başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez Mahallesi’nde makilik alanda çıkan yangın şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla büyüdü. Yangının evlere ve sitelere yöneldiği belirtildi.

Arzu Sabancı gelinini manken yaptı

Hacı Sabancı’nın eşi Nazlı Sabancı dün kayınvalidesi Nazlı Sabancı’nın yeni koleksiyonundan bir elbise giyip objektif karşısına geçti.

AKP’li belediyede “Muharrem Ayı” tartışması

AKP’li belediyede Muharrem Ayı tartışması yaşandı. AKP’li Mehmet Üstündağ’ın verdiği yanıt ise şaşkınlık yarattı: “Benim amcamın oğlu Alevi bir kızla evlendi.”