9. gezegen gerçekten var mı: Yeni teleskop bu soruyu yanıtlayabilir

Güneş Sistemi Keşfinde Yeni Gelişmeler

Güneş sistemimizin uzak köşelerinde gizemli bir gezegen arayışı devam ediyor. Bilim insanları, yıllardır Neptün’ün ötesindeki küçük cisimlerin yörüngelerini etkilediği düşünülen “Dokuzuncu Gezegen”i bulma umuduyla çalışmalarını sürdürüyor.

En son teknolojiyle donatılmış teleskoplar, bu kozmik gizemi çözmek için önemli bir adım atıyor. Şili’de kurulan Vera C. Rubin Gözlemevi, astronomi çalışmalarına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor.

Bu gözlemevinin özellikleri arasında dünyanın en büyük dijital kamerasına sahip olması ve geniş alanlı bir teleskopa sahip olması dikkat çekiyor. Yüksek çözünürlüklü kamerasıyla sönük ve uzak nesneleri tespit etmek için ideal bir konumda bulunuyor.

Gezegenin varlığına dair kanıtlardan biri, Plüton benzeri cisimlerin yörüngelerindeki tuhaflıklar olarak belirtiliyor. Bu tuhaflıklar, büyük ve görünmeyen bir gezegenin varlığını destekliyor.

Rubin Gözlemevi’nin operasyon direktörü Bob Blum, teleskoplarının sönük cisimleri tespit edebilecek büyüklükte olduğunu vurguluyor. Her gece gökyüzünü tarayan ve yeni görüntüleri analiz eden sistemler sayesinde, Dokuzuncu Gezegen’in varlığı kolayca takip edilebilecek.

Related Posts

iPhone 17 Pro görüntüleri net bir şekilde ortaya çıktı

Apple’ın Eylül ayında duyuracağı iPhone 17 Pro için şimdiye kadarki en net görsel sızdırıldı. Arka kısımdaki kamera paneli tamamen değişiyor.

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

Lityum iyon pillerden üç kat daha fazla enerji taşıyacak yakıt hücresi

ABD’de araştırmacılar, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillere kıyasla birim ağırlık başına üç kattan fazla enerji taşıyabilecek bir yakıt hücresi üzerinde çalışıyor.