Bilim insanları elektrik ileten bakteri buldu!

ABD Kıyılarında Elektrik İleten Yeni Bakteri Keşfedildi

ABD’nin Oregon kıyısındaki çamur düzlüklerinde, bilim insanları daha önce bilinmeyen bir bakteri türü keşfettiler. Bu yeni bakteri, ‘Candidatus Electrothrix Yaqonensis’ adını taşıyor ve elektrik iletim özelliğine sahip.

Keşif, Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Cheng Li ve Profesör Clare Reimers tarafından gerçekleştirildi. Bakterinin, bir tel gibi elektrik iletebildiği belirlendi. Hücreleri uç uca eklenerek uzun filamentler oluşturan bu bakteri, nikelle zengin iletken lifleri sayesinde elektronları uzak mesafelere taşıyabiliyor.

Yeni tür, bilinen diğer kablo bakteri cinsleri olan Ca. Electrothrix ve Ca. Electronema’nın genetik özelliklerini bir arada barındırmaktadır. Bu durum, bakterinin, evrimsel anlamda bu iki tür arasında bir köprü olabileceğini göstermektedir. Ayrıca bakterinin yüzeyinde, diğer türlere göre üç kat daha belirgin çıkıntılar bulunmaktadır. Bakterinin elektron taşıma yeteneği, kirli tortulardan zararlı maddeleri temizleme gibi çevresel uygulamalarda kullanılabileceğini göstermektedir.

Keşfedilen bakteri, ‘Yaqona’ topluluğundan esinlenerek ‘Candidatus Electrothrix Yaqonensis’ adı verilmiştir.

Related Posts

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

5G için düğmeye basıldı; ihalenin ve şebekelerin kurulacağı tarihler belli oldu

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.

Lityum iyon pillerden üç kat daha fazla enerji taşıyacak yakıt hücresi

ABD’de araştırmacılar, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillere kıyasla birim ağırlık başına üç kattan fazla enerji taşıyabilecek bir yakıt hücresi üzerinde çalışıyor.

Anker’den yeni nesil kulaklık deneyimi: Soundcore OWS Serisi

Mobil teknoloji ürün üreticisi Anker’in açık kulak tasarımına sahip yeni nesil kulaklıkları Soundcore OWS (Open-Ear Wearable Stereo) serisi, markanın ses teknolojilerindeki uzmanlığını günlük hayata taşıyor.