Domuz gribi geri döndü

Soğuk Hava Koşullarında Üst Solunum Yolu Hastalıklarıyla Mücadele

Soğuk havaların etkisiyle üst solunum yolu hastalıkları sıkça kendini göstermeye başladı. Grip vakalarında artış yaşanırken, TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, hastalıklara karşı alınacak önlemleri açıkladı.

Doç. Dr. Nigar Dirican

Benzer Belirtiler, Farklı Hastalıklar

Grip, domuz gribi, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle kendini gösterir. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için dikkatli olunmalıdır.

Grip şikayetleri yaşayanlar sağlık kuruluşlarına başvurmalı, virüslerin yayılmasını engellemek ve doğru tedavi almak açısından büyük önem taşıyor.

Koruyucu önlemler almak, bağışıklığı güçlü tutmak, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak, ortamı havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak, virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir

Sonbahardan itibaren üst solunum yolu hastalıklarının sıklığında artış gözlemlenmektedir.

Ateş, kırgınlık, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri şikayetlerle başvuran hastalardan alınan örneklerde en sık influenza A (H1N1) yani domuz gribi saptanmaktadır. Diğer etkenler ise Rhinovirus, insan coronavirüsler, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virus’tur.

Hastalık belirtileri ve iyileşme süreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Antibiyotik kullanımının fayda etmediğini belirten hastalar, doktora danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.

Mevsimsel Grip (İnfluenza)

Mevsimsel grip, sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür.

Grip virüsü, öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıkları soluyan kişilere bulaşır. Ayrıca, virüs temas edilen yüzeyler aracılığıyla da bulaşabilir.

Tokalaşma, öpüşme ve yakın temas da virüsün bulaşmasına neden olabilir. Virüs, yüzeylerde 2-8 saat canlı kalabilir.

Domuz Gribi (H1N1)

Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilen bu virüs, küresel salgınlara sebep olabilir.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilere yol açabilen domuz gribi, yüksek risk altındaki gruplar için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşı ve antiviral tedavilerle korunma sağlanabilir ve hastalık tedavi edilebilir.

Soğuk Algınlığı (Nezle)

Üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genellikle rinovirüsler tarafından meydana gelir ve burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Nezle genellikle hafif seyreden bir hastalıktır ve 7-10 gün içinde iyileşme görülebilir. Tedavi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir ve antibiyotikler etkili değildir.

Related Posts

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Anne olmak zorlaşıyor mu? İşte bilimsel gerçekler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlıkla ilgili kritik uyarılarda bulundu. 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin hızla azaldığını belirten Coşkun, doğal yolla hamile kalma şansının bu yaşlarda düşebileceğini söyledi.

Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı obezite taramasının, kilo verdirici pahalı iğnelerin piyasaya sürülmesiyle aynı döneme denk gelmesi “Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?” sorularına neden oldu.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun.