Her 3 kadından 1’i hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor! Bu belirtilere dikkat

Erken Tanı İle Rahim Ağzı Kanserine Dikkat!

Dünyada en sık görülen rahim ağzı kanseri, ilişki sırasında ağrı, renk ve kokudaki değişiklikler, pelvik bölgede sızı ve bacaklarda şişlik gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Erken evrede tanı konulması durumunda ise erken tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Rahim ağzı ve diğer kadın kanserlerinden korunmak için düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak önemli bir adımdır. Adet düzeninin kontrol edilmesi, adet dönemlerindeki değişimlerin gözlemlenmesi ve vajinal akıntıların uzman bir doktor ile paylaşılması da sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde uygulanan rahim ağzı kanseri tarama programı sayesinde, lezyonların erken teşhisi mümkün olabilmekte ve tedavi süreci başlatılabilmektedir. Ancak bu süreç, kadınları psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz etkileyebilmekte ve bazen doktor kontrollerinin ertelenmesine neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Erken evrede görülen belirtiler arasında vajinal akıntı, kötü koku, ara kanama ve ilişki sonrası kanama yer almaktadır. İlerleyen evrelerde ise karın alt bölgesinde ağrı, vajinal kanamada artış, işeme ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Rutin kontroller sırasında alınan smear veya HPV testleri ile erken evrede teşhis edilebilen kanserler, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak ve olası belirtileri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk uyarıyor: “Hafta sonu kaçamağı diye yenen birkaç hamburger, bağırsaklarınızı savunmasız bırakabilir.” Yüksek yağlı besinler, yalnızca günler içinde bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Kısa süreli keyif, vücudun savunma duvarında kalıcı bir gedik açabilir.

Anne olmak zorlaşıyor mu? İşte bilimsel gerçekler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlıkla ilgili kritik uyarılarda bulundu. 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin hızla azaldığını belirten Coşkun, doğal yolla hamile kalma şansının bu yaşlarda düşebileceğini söyledi.