Kafelere yarım saatte bir sipariş zorunluluğu geliyor

Türkiye’deki Yüksek Enflasyon, Kafelerdeki Masalara Yansıdı!

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon, birçok işletmenin ürünlerine ardı ardına zam yapmasına sebep oldu. Fiyatlardaki artışlar sadece ürünlere yansımakla kalmadı, aynı zamanda birçok kafe de yeni bir ticaret modeli olan ‘masa tarifesi’ni uygulamaya koymaya başladı.

Yeni Masa Tarifesi: Müşteriler Her 30 Dakikada veya 1 Saatte Yeni Sipariş Vermeli!

Üniversite şehirleri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaşan bu uygulama sayesinde kafeler, müşterilere geçmiş yıllardaki ‘internet kafe’ modelini hatırlatıyor. Artık müşteriler her 30 dakika veya 1 saat gibi belirlenen aralıklarda yeni sipariş vermezlerse, oturdukları her dakika için belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

Bazı geniş masalar için ise belirli bir süre sınırı getiriliyor. Örneğin, 220 lira altı sipariş veren müşterilerin masayı işgal edemeyeceği belirtiliyor. Bu tarz uygulamalara Taksim’deki bazı lüks kafelerde de rastlamak mümkün. Bu yeni uygulama adeta bir taksimetre gibi çalışıyor ve restoranlarda, kafelerde yeni bir tartışma konusu haline gelmiş durumda.

Tepki Çeken Uygulamanın Arkasındaki Sebep: Artan Maliyetler!

Büyükşehirlerdeki işletmeler, çay fiyatlarını 50 TL’ye, kahve fiyatlarını ise minimum 100 TL’ye kadar yükseltme yoluna gidiyor. Uygulama her ne kadar çeşitli kesimlerden tepki alsa da, işletme sahipleri bu durumu maliyetlerini karşılamak için bir çözüm olarak görüyor.

İzmir’deki bir kafe işletmecisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kira, enerji maliyetleri ve hammadde fiyatları o kadar arttı ki, sadece bir çayla saatlerce masa işgal eden müşterilerle işletme sürdürülemez hale geldi. Artık her müşteriden, hiçbir şey sipariş etmeseler bile oturdukları her yarım saat için 20 ila 50 TL arasında bir masa ücreti almak zorundayız.” şeklinde konuştu.

En Fazla Zarar Gören Kesim: Öğrenciler!

Söz konusu uygulamadan en olumsuz etkilenen kesim ise özellikle vize ve final zamanlarında kafelere akın eden öğrenciler oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenci olan Z. Kaya, bu durumun hem maddi hem de manevi olarak zorlayıcı olduğunu belirterek, “Bir kafede çay içip ders çalışmak ya da arkadaşlarla sohbet etmek artık imkânsız hale geldi. Bazen de çay içmesek bile masa ücreti ödüyoruz. Bu durum hem bütçemizi zorluyor hem de sosyalleşme kültürümüzü yok ediyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’n yüzde 49 hissesini satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

4 projesinde yeni kampanya başladı

Özak GYO, ‘Doğru zaman, doğru proje’ kampanyası ile bankasız, kefilsiz, 1.79 faiz oranıyla projelerinden alım fırsatı sunduğunu duyurdu.

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarına yönelik açıklama! “Maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını hatırlatırken 2002’den bugüne kamu çalışanlarının mali ve …

ATM’den nakit para çekimi limiti yükseltildi: Günlük çekim limiti değişti

Özel bir banka, müşterilerinin artan nakit ihtiyacına yönelik olarak şubelerinde bulunan ATM’lerden günlük para çekme limitini 50 bin TL’ye yükselttiğini açıkladı. Söz konusu limit artışından müşterilerin ücretsiz faydalanacağı belirtildi. Ancak şube dışındaki ATM’lerde günlük çekim limitlerinin değişmediği aktarıldı.