Kredi kartlarında limit düzenlemesi olacak mı? Faizler düşecek mi? Uzman isim açıkladı

Ödeme Kartlarıyla Yapılan İşlemler 2024 Yılında Yüzde 57 Arttı!

Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler, 2024 yılı Mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993,1 milyar TL’ye ulaştı. BKM verilerine göre, tüketici harcamalarında yaşanan bu artış, ekonomik baskılara rağmen kart kullanımının artış trendini sürdürdüğünü gösteriyor.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 65 oranında artarak 617 milyar TL’ye ulaştı. Araştırmalar, mağaza içi her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştiğini ortaya koydu.

Kredi kartları ödemelerde başrolü üstlendi

Kartlı harcamaların büyük çoğunluğu kredi kartları ile yapıldı. Toplamda 1 trilyon 698 milyar TL kredi kartlarıyla, 275,7 milyar TL banka kartlarıyla, 19,4 milyar TL ise ön ödemeli kartlarla gerçekleşti. Kredi kartı kullanımındaki artış oranı yüzde 58 oldu.

Kredi kartı faizleri yüksek seyrediyor

Güncel verilere göre, alışveriş faiz oranları yüzde 3,50-4,75, nakit avans faizleri yüzde 5,00, gecikme faizleri ise yüzde 4,55-5,30 aralığında. Bu oranlar, önceki dönemlere kıyasla oldukça yüksek.

Harcamalar neden arttı?

Milliyet’e konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, artışın mevsimsel etkilerle ilgili olduğunu belirtiyor:

“Yaz aylarına girilmesiyle birlikte vatandaşların harcama iştahı artıyor desek yanlış bir tabir kullanmamış oluruz. Bir diğer önemli etken de nakit kullanma alışkanlıklarının yavaş yavaş terkediliyor oluşudur.”

Nakit kullanımı azalıyor

Kurtuluş, fiziksel para taşımanın zorlaştığını ve bu nedenle kartla alışverişin arttığını vurguluyor:
“Tedavülde bulunan en yüksek paranın 200 TL olduğu bir ortamda nakit ile dolaşmak fiziki anlamda da zorlaşıyor.”

Kartlı ödemelerle birlikte kayıt dışı ekonominin denetlenmesi kolaylaşıyor. Uzmanlar, bu durumun hükümet politikalarıyla da desteklenerek devam edeceğini öngörüyor.

Kredi kartı faizleri ne zaman düşer?

Kurtuluş’a göre faiz indirimi, Merkez Bankası’nın para politikalarına ve dış gelişmelere bağlı:
“Savaş eğer bir sonraki toplantıya kadar sonlanırsa Merkez Bankası faiz düşürecektir. Ancak savaş sürer veya farklı bir duruma evrilirse yine sabit tutma, hatta faiz artırımından bile söz ediyor olacağız.”

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Bu kararın arkasında, İsrail-İran savaşının ekonomilere etkilerini gözlemleme isteği olduğu düşünülüyor.

Limit düzenlemesi yolda mı?

Yasalara göre kredi kartı limiti, kişinin gelirinin dört katını geçemiyor. Ancak uygulamada bu kural delinmiş durumda. Kurtuluş şöyle diyor:

“Her banka kendi bünyesindeki kredi kartına göre değerlendiriyor ve kişinin ne kadar fazla kartı varsa o oranda yüksek limiti oluyor.”

Yakın vadede düzenleme beklenmiyor

Kurtuluş, kısa vadede bir yasal düzenleme beklenmediğini belirtiyor:

“Enflasyonun hızı düşmezse ekonomi yönetimi belki bu sınırlamanın uygulanmasını sağlayacaktır. Ancak yakın vadede bir düzenleme yapılmasını düşünmüyoruz.”

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

4 projesinde yeni kampanya başladı

Özak GYO, ‘Doğru zaman, doğru proje’ kampanyası ile bankasız, kefilsiz, 1.79 faiz oranıyla projelerinden alım fırsatı sunduğunu duyurdu.

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarına yönelik açıklama! “Maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını hatırlatırken 2002’den bugüne kamu çalışanlarının mali ve …

ATM’den nakit para çekimi limiti yükseltildi: Günlük çekim limiti değişti

Özel bir banka, müşterilerinin artan nakit ihtiyacına yönelik olarak şubelerinde bulunan ATM’lerden günlük para çekme limitini 50 bin TL’ye yükselttiğini açıkladı. Söz konusu limit artışından müşterilerin ücretsiz faydalanacağı belirtildi. Ancak şube dışındaki ATM’lerde günlük çekim limitlerinin değişmediği aktarıldı.

Ekonomist Alaattin Aktaş: Akaryakıt indiriminin haziran enflasyonunu düşük göstermek için yapıldığı iddiasının karşılığı yok

Ekonomist Alaattin Aktaş: Akaryakıt indiriminin haziran enflasyonunu düşük göstermek için yapıldığı iddiasının karşılığı yok