Milliyet yazarı Kaya: Tarihten ders alınmadı, yangınlar İstanbul’un kaderi mi?

İstanbul’un Tarihsel Yangınlarını Değerlendiren Hasan Mert Kaya: Önlemler Hala Yetersiz

Milliyet yazarı Hasan Mert Kaya, uzun yıllardır tekrarlanan büyük yangın felaketlerine karşın gerekli tedbirlerin hala alınmadığını vurgulayarak, İstanbul’un tarihsel kaderini değiştirecek önlemlerin eksikliğine dikkat çekti.

Kaya, “İstanbul’un Yangın Hatırası” başlıklı yazısında öncelikle Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 36’sı çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın felaketine değindi ve şunları söyledi:

“Geçtiğimiz hafta maalesef ülke olarak sarsıldığımız bir yangın felaketi yaşadık. Ara yıl tatilinde Bolu Kartalkaya’da ailecek kar tatili yapmak isteyen 36 çocuk ve 78 vatandaşımızı kaybettik.”

Ardından, İstanbul’un geçmişte büyük yangınlar yaşadığını, Bizans döneminden itibaren özellikle Osmanlı zamanında ahşap yapıların artmasıyla yangın riskinin arttığını belirtti.

Tulumbacıların oluşumunu ve sonrasında geliştirilen ilk itfaiye teşkilatını anlattı. Özellikle 19. yüzyılda yaşanan Hocapaşa ve Beyoğlu yangınlarının şehre büyük zararlar verdiğini vurguladı. Cumhuriyet döneminde yangın söndürme işlerinin belediyelere devredilmesine rağmen, dar sokaklar ve plansız kentleşme gibi problemlerin devam ettiğini hatırlattı.

Kaya, tarihi ve kültürel mirasın korunması için denetim altyapısının güçlendirilmesi ve sürekli kontrollerin önemli olduğunu belirtti.

İlgili bölümde şunları yazdı:

“Tarih bize şunu gösteriyor: Yangın, sadece bir felaket değil, aynı zamanda bir hafıza kaybıdır. Tarihi yapılar, arşivler, sanat eserleri, nice anılar aniden yok olabilir. İstanbul’un ateşle dansı devam ediyor. Önemli olan bu dansı felakete çevirmemek. Geçmişten ders alarak, bugünü daha sağlam inşa etmek gerekiyor. Çünkü İstanbul ve yaşadığımız her yer sadece taştan ve ahşaptan ibaret değil, ortak hafızamızın bir parçasıdır. Denetim altyapısı hızlıca düzeltilmeli ve sürekli ciddi kontrollerle desteklenmelidir.” (Milliyet)

Yazının tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor

Related Posts

Dışişleri Bakanı Fidan BRICS Zirvesi’nde İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen BRICS Zirvesi kapsamında İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir araya geldi.

İngiltere’nin gözü kulağı Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’da

İngiltere’nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı üretim hattı, yeni siparişlerin olmaması nedeniyle tamamen durma riskiyle karşı karşıya. Bu durum, ülkenin havacılık sanayiindeki kritik yetkinliklerini kaybetme tehlikesini beraberinde getiriyor …

İstanbul İtfaiyesi uyardı: En çok Silivri ve Çatalca’da

İstanbul İtfaiyesi, özellikle yaz aylarında artış gösteren anız yangınlarına karşı vatandaşları uyardı. İtfaiye ayrıca en fazla anız yangınının Silivri ve Çatalca’da olduğunu açıkladı.

Hamas’tan Müslüman liderlere çağrı: Kınama paradoksundan çıkın artık

Gazze’de terör devleti İsrail’in Filistinlilere yönelik 21 aydır süregelen soykırımına karşı izzet ve hürriyet mücadelesi veren Hamas, İslam ülkelerine çağrıda bulunarak yardım talep etti. Hamas’ın dünkü “Ateşkes müzakerelerine hazırız” açıklamasının akabinde İsrail yine Gazze’de bir katliam gerçekleştirmiş ve çok sayıda Filistinliyi şehit etmişti.

Hasarlı bina çöktü, 15 kişi öldü

Pakistan’ın Karaçi kentinde çöken 5 katlı binada hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya yükseldi. Pakistan’ın liman kenti Karaçi’de 5 katlı bir binanın çökmesi sonucu yaşamını yitirilenlerinin sayısının 16’ya çıktığı bildirildi. Yetkililer, dün 10 …

Almanya’ya 6 aylık askerlik geliyor

Almanya, asker açığını kapatmak için altı aylık gönüllü askerlik programı başlatmaya hazırlanıyor. Gönüllü sayısı yetersiz kalırsa zorunlu hizmet gündeme gelecek. İlk askerlerin 2026’da eğitime başlaması planlanıyor.