Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Tartışması Sürüyor
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nın 2024 Ocak-Mart mülakatlarında yüksek puanlı adayların elenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Öztürkmen, adaletin dağıtılması gereken Bakanlık içerisinde dahi adaletin sağlanamadığına dikkat çekti.
Öztürkmen’in iddialarına göre, yazılı sınavda 94 puan alan bir aday elenirken, 70 puan alan bir kişi müdür olarak atandı. Örneğin, Sivas Adliyesi’nde 51 personelden sadece 5’i yüksek puan alarak müdür kadrosuna getirilirken, Samsun’da 19 yıllık deneyime sahip bir personel 5 kez yüksek puan almasına rağmen başarısız olarak değerlendirildi.
“Mahkemeler Hukuksuzluğu Tescilledi”
Adalet Bakanlığı’na yöneltilen soru önergesine Bakan Yılmaz Tunç’un verdiği yanıta göre, idari yargı hâkim adaylığı mülakatında 7, görevde yükselme mülakatında ise 58 dava Bakanlık aleyhine sonuçlandı. Mahkemeler, mülakatların kaydedilmemesi, düşük puanların gerekçesiz verilmesi ve objektif değerlendirmenin yapılmaması gibi nedenlerle iptal kararları almıştır. Ancak, mahkeme kararları sonucunda ikinci mülakata giren adayların da elendiği belirtilmiştir.
“Torpil İtirafı Ortada”
Öztürkmen, mülakatlarda liyakatlı adayların yerine siyasi referanslı kişilerin terfi ettirildiğini iddia etti. Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın torpil yazışmaları ve Türk Büro Sen’in Adana şubesinin “54 müdür kadrosundan 43’ü sendikamız üyesi” paylaşımı torpil olarak değerlendirildi. Öztürkmen, “Parti referansı olmayanların kamuda iş bulamadığına” vurgu yaparak, yandaş sendikaların ve siyasi partilerin etkisinin altını çizdi.
Öztürkmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülakatı kaldırma sözünü hatırlatarak, torpil iddialarının artarak devam ettiğini ve haksızlığa uğrayan yüz binlerce kişinin olduğunu ifade etti. Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı konusundaki tartışmalar devam etmektedir.