Ticari Kredi Kartı Harcamalarındaki Kısıtlar İşletmeleri Zorluyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Bankaların Ticari Kredi Kartı Kısıtlamalarını Eleştirdi

(ANKARA) – Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlarının ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu durum ticarette canlılığı, güveni ve sürekliliği zedeliyor” dedi.

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, ATO üyelerinden bankaların, işletmelerin ticari kredi kartlarını limitleri kadar kullanmalarına imkan vermediği konusunda şikayetler geldiğini ve harcama kısıtları nedeniyle işletmelerin finansman sorunu ve ciddi darboğazlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

En küçük işletmeden, en büyük işletmeye kadar şirketlerin tamamının finansmana erişimde sorun yaşadığını, çek türü borçlanma araçlarının da güvenilirliğini yitirmesi nedeniyle işlevsel olmadığını kaydeden Baran, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlarının da ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini belirtti.

Açıklamasında, “Bu durum ticarette canlılığı, güveni ve sürekliliği zedeliyor” ifadesini kullanan Baran, şunları kaydetti:

“Bu şartlar altında, işletmeler finansman açısından ticari kredi kartlarını kullanmak istiyor. İşletmelere ait kredi kartlarının limitleri yüksek olmasına rağmen, son dönemde bankalar tarafından harcama tutarlarına getirilen kısıtlamalar, reel sektörde ciddi sorunlara neden oluyor. Kredi kartı limiti yüksek olan pek çok işletme, tedarik zincirinde mal veya hizmet alımı sırasında bankaların uyguladığı günlük ya da işlem bazlı harcama sınırları nedeniyle işlemlerini gerçekleştiremiyor ve ticaretinin akışında aksaklık yaşıyor. İşletmelerimizin nakit akışını yönettiği, ödemelerini planladığı kredi kartlarında limitlerin elverdiği kadar kullanımına izin verilmemesi, işletmelerin yanı sıra ticari sistemi, piyasaları olumsuz etkiliyor. Bu durum, tahsilat zincirlerinin bozulmasından, istihdam ve vergi gelirlerine kadar uzanan bir dizi sıkıntının da oluşmasına zemin hazırlıyor.”

“Ticari planları sekteye uğratıyor”

İş dünyasının üretimden tedarike, stok yönetiminden sevkiyata kadar her adımı planlayarak yönetmeye gayret gösterdiğini ve tüm bu işlemlerde kredi kartından faydalandığını anlatan Baran, “Ticari kredi kartlarında limit olmasına rağmen bankaların getirdiği harcama sınırları, işletmelerin ticari planlarını sekteye uğratıyor, iş akışlarını aksatıyor. Bu da zincirleme etkiyle ticareti yavaşlatıyor” diye konuştu.

“KOBİ’lerimizin elini rahatlatmaya yönelik adımlar bekliyoruz”

Piyasaların sağlıklı işleyebilmesi adına bankaların bu uygulamayı gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Baran, şöyle devam etti:

“Kredi kartı limitleri, işletmelerin mali gücünü ve ödeme potansiyelini yansıtan bir gösterge durumundadır. Ekonomimizin güçlenmesi, üretim, yatırım, istihdam ve ticaretin önünün açılması için kredi kartlarına uygulanan harcama kısıtlarının kaldırılması gerekiyor. Hükümetimiz, üretim ve ticaretin sağlıklı biçimde devam etmesi için düzenlemeler ve destekler hayata geçiriyor. Bankaların reel sektörün hareket alanını kısıtlamasıyla, bu katkıların piyasalarda karşılığını bulması zorlaşacaktır. Bankalarımızdan, ticaretin dinamosu olan işletmelerimizin, özellikle KOBİ’lerimizin elini rahatlatmaya yönelik adımlar bekliyoruz.”

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan ! Reklamdır
Kaynak: ANKA / Ekonomi

Related Posts

İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarına nasıl yansıyacak? Hürmüz Boğazı kritik nokta!

Halk TV Hafta Sonu Ana Haber sunucusu gazeteci Ekrem Açıkel, “Temmuz ayının başında 1 litre motorin ya da benzin 60 lirayı bulabilir mi?” sorusunu sorarak İsrail ve İran arasında başlayan savaşın dünyanın ve bölgenin petrol ticaretine olan etkisini …

TCMB, Çin Merkez Bankası ile swap anlaşmasını yeniledi

TCMB, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile ikili para takası anlaşmasının yenilendiğini açıkladı.

Bakan Şimşek enflasyonda yine geleceği işaret etti: ‘2026’da fiyatlar çok daha yavaş artacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının işleyişine ve enflasyon sürecine dair açıklamalarda bulundu. İç ve dış şoklara karşı uygulanan politikaların sürdüğünü belirtti. Enflasyon rezerv ve finansman konularında son durumu paylaştı.

ABD bütçesinde mayısta büyük açık

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9 azalışla 316 milyar dolar oldu. ABD Hazine Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayımladı. Buna göre, 1 Ekim 2024’te başlayan ve 30 Eylül 2025’te …

Altında beklenen hareketlilik geliyor mu?

Altında son haftalar hareketli geçiyor. Önceki hafta dalgalı seyreden altın bu haftayı yüksek götürürken bir anda sürpriz yaptı. Önceki gün 4 bin 300 liraya çıkarak rekora koşan gram altın geçen haftanın sonuna doğru düşüşe geçti. Dün 4 bin 190 TL’ye …

Hazine 3 tahvil ihalesi gerçekleştirecek

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, ilk ihalede 9 ay (273 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosu ilk kez ihraç edilecek. İkinci ihalede 4 yıl (1554 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 15 kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı …